ZEMİN ETÜDÜ NEDİR? NASIL YAPILIR?

Zemin etüdü projeleri çıkan yeni yasayla zorunlu hale gelmiştir. Herhangi bir arazide üzerine yapılacak (bina ,tesis ,depo vs..) belediye onaylı , bir bakanlığa yada başka bir kuruma bağlı, arazinin belli araştırmalar, deneyler, testler sonucu, arazi hakkında detaylı bilgi vermek , araziyi projelendirmek ve yorumlamayı kapsamaktadır. Zemin etüdü, yer altı tabakalarının durumlarını, konumlarını, hangi tür jeolojik yapıdan müteşekkil olduklarını, derinliklerini, kalınlıklarını, yoğunluklarını, elektrik özdirençlerini, sismik hızlarını, ivmesini, yeraltı suyu derinliğini ve bu tabakaların diğer dinamik parametrelerini, deprem karşısında gösterecekleri davranışları, tespit etmek amacıyla yapılan etütlere zemin etütleri denir.

Toplamda bakacak olursanız, zemin tabakaları, bunların bileşenleri (yani granül metrik olarak incelendiğinde sınıfı) ve kalınlığı, yeraltı su seviyesi, zeminin sıvılaşma potansiyeli, statik ve dinamik (deprem durumu gibi) durumlarda yapı temeline gelebilecek tüm zemin etkilerinin ve dayanma yapılarının maruz kalacağı yüklerin öngörülmesini ve buna göre projelendirilmesini sağlayan çalışmalardır. aynı zamanda, henüz yapı imalatı yapılmamış yerin komşuluğundaki mevcut yapıların, yeni yapının imali aşamalarında ve imalinden sonra maruz kalacağı etkilerin tayini için yine zemin etütleri yürütülmesi elzemdir. İnşaat temellerinin yapılma aşamasın ilk olarak yapılması gereken zemin etüdünün yapılmasıdır.
Gerekli bir uygulama olan zemin etüdü çalışmaları temelin sağlamlı ve ilerleyen zamanlarda sorunla karşılaşılmaması adına oldukça önemlidir. Bu konuda yapılan çalışmalar zeminin yapısının tam olarak anlaşılması ve zemin etkileri tam olarak bilmek açısından oldukça önemlidir. Bunun yanında temelin boyutlandırılması ve inşaatın yapımı anında bazı sorunların çözülmesi yine zemin etüdü sayesinde gerçekleştirilir. Zemin etüdü yapıldığında genellikle zemin tabakasının cinsi ve yapısı, zeminin taşıma gücünün ve kapasitesinin ne kadar olduğu, zemin yapısında ki tabakalaşmanın hangi aşamada olduğu, zemin içerisinde bulunan yer altı sularının hangi boyutta toprakta yer aldığı, su seviyesinin konumu ve yer altı sularının hangi kimyasalları içerdiği gibi bilgiler edinilir. Bu tür oluşumların göz önünde bulundurularak inşaat başlanması ve zeminin her özelliğinin bilinmesi sağlıklı bir yapının ortaya çıkmasına neden olur.

Zemin etüdü uygulanacak projenin cinsine ve zemin yapısına göre değişen birçok farklı teknikle yapılabilir. Zemin etüdü, saha araştırmaları, laboratuvar testleri, zemin sondajları, jeofizik araştırmalar gibi farklı uygulamaları içinde barındırır.

Etüt çalışması yapılacak alanın tapu fotokopisi, yer buldu haritası, imar durumu ve varsa vekâlet örnekleriyle firmamıza başvurmanız yeterlidir. Etüt yapılacak alan Jeoloji mühendisleri tarafından binanın özelliğine, zemin yapısına, alanın tomografik özelliklerine, şev durumuna, arsa büyüklüğüne göre (sondaj sayısı, metre olarak derinliği, araştırma çukurları sayısı ve derinlikleri analiz araştırmalarını) kapsayacak şekilde gerekli detaylar alınarak bu konuyla ilgili karar verip iş akışını detaylandırılır. Saha çalışmaları Jeoloji Mühendisleri kontrolünde standartlara uygun olarak SPT deneyleri yapılır, yapılan sondaj sonucunda alınan numuneler standartlara uygun olarak paketlenir ve Bayındırlık Bakanlığı onaylı laboratuvarlara gönderilerek burada araştırılmaları sağlanır. Bu sırada ilgili deneyler ile zeminin yapısı ve zeminin kalitesi belirlenir.

BÜRO ÇALIŞMASI: Etüt çalışmasının tamamlanmasından sonra zeminde bulunan numunelerin Bayındırlık Bakanlığı onaylı laboratuvarlara verilir. Bu numunelerin bilgileri alındıktan sonra raporların yorumları yapılarak gerekli şemalar ve haritalarda uygulamaları yapılır ve etüt raporuna eklenir. Ayrıca arazide bulunana yapıları formasyonları ve çevre formasyonlar incelenerek raporda bu konularla ilgili bilgi verilir.

KAZI-TEMEL BİLGİLERİMİZ

Konumlama ve hafriyat bilgisi:

Öncelikle alanda topografik bir çalışma yapılır. Konumlama sahaya çakılacak kazıklar ile ortaya konur. Bu kazıklar doğrultusunda eğer gerekiyorsa, temel için kazı veya dolgu çalışmaları yapılır. Böylece temel zemini elde edilmiş olur. Bu işlem iş makineleri ile yapılır. Zemin aynı zamanda sıkıştırılmalı ve olası oturmalar minimum düzeye indirmelidir.

Temel Zemini İnce Tesviyesi:

Ülkemizde bu daha çok el işçiliği ile yapılır. Temel zemini, önceki başlıkta ifade edildiği gibi kabaca, iş makineleri ile hazırlanmıştı. Elde edilen bu zemin, kazma, kürek ve tırmık ile ince olarak tesviye edilir ve temele hazır hale getirilir.

Temel yalıtımı:

Bu aşama malesef çoğu yerde ihmal edilir ve bundan dolayı bosrum katta yalıtım sorunları yaşanır. Ancak doğrusu, temel yapılmadan önce onun yalıtımını sermektir. Böylece, ileride telafisi imkansız bazı sorunların yaşanmasının da önüne geçilmiş olur.

Temel Kalıbının Hazırlanması:

Temel kalıbı projede öngörüldüğü şekliyle hazırlanır. Temel kalıbında hata yapmamak önemlidir. Esas itibariyle, sonda görülen ölçü hatalarının büyük kısmı ya temelden, yada temel hafriyatından kaynaklanırlar. Bu nedenle bu iki aşamada ölçülere azami dikkat gösterilmelidir. Temel hatasız olursa, sonraki aşamalar da bunun devamı olacağından, kendiliğinden doğru şekilde çıkacaktır.

Temel Donatıların Bağlanması:

Takip eden aşama budur. Temel donatıları, aynen temel kalıbı gibi çok önemlidir ve bu konuda yapılan hataların telafisi, maliyeti yüksek işlerdir. Bu nedenle, telafiye gerek kalmayacak şekilde dikkatle ve doğru yöntemlerle bu işi yapmalıdır.

Temel Betonunun Dökümü:

Temel betonu, hazırlanmış kalıba dökülür. Bu aşamada dikkat edilecek hususlar, mikserin beton dökmeye uygun şekilde yolunun yapılmasıdır veya pompanın yetişebileceği noktaya kadar bir yol yapmaktır.

Temel kalıbının sökümü ve kat çıkılması:

Temel kalıbı sökülmesi işleminin akabinde, kat donatılarının bağlanması ve kalıp işlemi eş zamanlı olarak ilerler. İşlem kalıpla başlar ve kalıpla biter. Bir yüzeyin kalıbı yapılırken, diğer yüzeyden donatı bağlanır. Böylece kalıp kullanılarak donatının tek başına yükselmesi ve eğilmesi önlenmiş olur. Son olarak perde ve kolon kalıpları kapatılır ve döşeme kalıbına geçilir. Döşeme kalıbı tamamlanmadan beton dökümü yapılmaz. Kolon ve döşeme betonunun ayrı döküldüğü uygulamalar çok nadirdir. Genelde bunlar uygulama zorlukları nedeniyle yapılan işlerdir. Normalde bir katın perde, kolon, kiriş ve döşeme betonu tek seferde dökülür ve o kat böylece tamamlanmış olur. Diğer katlar için de benzer işlemler uygulanır. Şartnamede öngörülen sürede kalıp sökümü yapılarak sonra gelecek olan katın işlemleri başlar. Bu işlemler yapılırken, elektrik, su ve diğer tesisatların kanatları unutulmamalı ve döküm sırasında tıkanmayacak ve bozulmayacak şekilde uygulanmalıdır. Eğer düzgün uygulanmazsa, sonradan kırılıp uygulama yoluna gitmek durumunda kalınmaktadır. Bu da işçilik maliyetini arttırır ve sağlıksız bir uygulamaya sebep olur.

İşin büyüklüğüne göre, katlar yükselirken, diğer yandan tamamlanmış katlarda ince inşaat işlerine girilebilir. Ancak küçük inşaatlarda bu uygulama yoktur. Genelde küçük işlerde, kaba inşaat tamamlandıktan sonra ince işlere başlanır. İşlemlerin çok kısa özeti bu şekildedir.

SÜREKLİ YAPI

İNŞAAT İŞLERİ GENEL TEKNİK ŞARTNAMESİ  

İnşaat Teknik Şartnamesi kapsamında bulunan İşlere ait imalatlar, sözleşmeye, onaylı projelere, proje kriterlerine ve şartnamede verilen hususlar ile mahal listesine bağlı olarak yürütülür. İmalatlar yapılırken projede belirtilen notlara uyularak gerekli İmalatlar yapılır.

İnşaat esnasında kazı, yıkım ve sökümden çıkan malzemeler idarenin veya belediyenin yazılı izni ile göstereceği döküm yerine boşaltılacaktır. Döküm yerinin düzeltilmesi yapılacaktır. Tüm yıkım, söküm ve taşıma işleri fiziki çevreye zarar vermeyecek şekilde yapılmalıdır.

Kullanılacak bütün yerli ve ithal malzemenin menşei idareye önceden bildirilecek ve idarenin onayı alınacaktır. İdare’nin onayı alınmadan yapılan imalatların bedeli ödenmeyecektir.

Kapsamında bulunan tüm işlerin yapımında kullanılacak malzemeler TSE veya TSEK belgeli olacak ve inşaatta hatalı imalat yapılmış ise kırdırılıp projesine ve şartnamesine uygun yapılacaktır.  Hatalı Malzeme kullanımı, proje, sözleşme ve ekleri veya şartnamelere aykırı imalar tespit edildiğinde söz Konu imalatların tutarları Yükleniciye ödenmeyecektir. Bunların belgeleri yüklenici tarafından idareye ibraz edilmelidir.

İnşaatlarda proje ve şartnamesine uygun yapılan ancak sonradan kontrolü mümkün olmayan imalatların proje ve şartnamesine uygun yapıldığına dair tutanaklar düzenlenmelidir.

Yüklenici firma SÜREKLİ YAPI şantiyede gerekli emniyet tedbirlerini alacak, iş güvenliği için uygun uyarı levhalarını asması, ayrıca şantiyede çalıştırdığı personelin kaldığı binaları işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğüne uygun olarak düzenlenecektir.

Onaylı uygulama projelerinde ve teknik şartnamelerde gösterilen veya bahsedilen poz numaralarının imalat tariflerine ve sağlanması gereken standartlarına uygun olarak imalatlar yapılmalıdır.

Tüm projelerde ve teknik şartnamelerde adı geçen bütün imalatlara ait malzemelerin her türlü işçiliği, inşaat sahasına nakliyesi, her türlü yükleme, boşaltma, yatay veya düşey taşıma, istifleme masrafları, çalışma sehpaları, alet, edevat giderleri, her türlü makine ekipman kirası, amortisman giderleri SÜREKLİ YAPI a aittir.

BİNANIN GENEL NİTELİĞİ HAKKINDAKİ BİLGİLER

Nitelikleri birçok yeni teknolojiyi barındıran ve ev sahiplerine büyük avantajlar sağlayan binaların özellikleri şunlardır :

  • Enerji kullanımı düşük
  • Estetik bir dış görünüş
  • Karbon emilimi az
  • Bakımın çabuk bitmesi ve uzun süre bakıma gerek duyulmaması
  • Mühendislerin ve teknikerlerin yapımında etkin rol alması
  • Aydınlatmaların otomatik açılıp kapanması ve aynı zamanda tasarrufa destek olması
  • Isı ayarının otomatik yapılması
  • Isı yalıtımının tekniğine uygun olması

 Kentsel Dönüşüm seferberliğinin başladığı Türkiye’de binaların estetiği de ön plana çıktı. Çarpık yapılaşmayla mücadele eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yaptığı bir dizi değişiklikle müteahhitlere sınırlama getirdi. Bu ne göre daha önce sadece büyükşehirlerin yetkisinde olan estetik kurul artık tüm Belediyeler tarafından işlevsellik kazanacak.

Amaç dokuyu korumak

Düzenlemeyi estetik kaygı güderek gerçekleştirdiklerini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Bülent Ercan, bu uygulamanın daha önce olmadığını belirtti. Sadece büyükşehir belediyelerine verilen yetkiyi büyükşehir olmayan belediyelere de verdiklerini ifade eden Ercan, “Asıl amaç yöresel dokuyu korumak. Geçmişten geleceğe kültürel mirasımızı iletmek” diye konuştu. Büyükşehirlerde estetik komisyonun zaten var olduğunu belirten Ercan, “Büyükşehir olmayan belediyeler de artık kendi içinde mimarı estetik komisyonu kuracak ve kuralları belirleyecek. Böylece yeni binaların rengine, cephesine ve yöresel mimariye uygun olup olmadığına karar verilecek” diye konuştu. Ercan, uygulama ile kent dokusuna aykırı renklerin, kent estetiğini bozan görüntülerin engelleneceğini anlattı.

 

Binalar şehrin mobilyasıdır

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım uygulamanın yerinde olduğunu söyledi. Avrupa’da da binalar yapıldığını ama birbiriyle uyumlu olduğunu dile getiren Durbakayım şöyle konuştu; “Binalar şehirlerin mobilyası gibidir. Eğer bir şehrin mobilyası güzel değil ve uyumsuzsa bu durumda şehrin Marka değeri düşer. Estetik kurulun zorunlu olması ve bütünlüğe göre ruhsatların verilmesi binaların da güzelliğini ortaya çıkaracak. Müteahhitler tuttukları takımın rengini estetiği bozuyorsa binaya yapamayacak….

 

1.KABA İNŞAAT İMALAT TARİFİ VE MALZEMESİ

  1. a. Binalar deprem yönetmeliğine ve inşaat öncesi alınacak olan zemin etüt raporuna uygun olarak kolon perde ve kirişli döşeme betonarme karkas sistemine göre inşa edilecektir. Zemin etüt raporu YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ veya İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ tarafından zemin mekaniği kürsülerine veya Kadıköy Belediyesi statik bürosunun kabul ettiği bir yetkili firmaya yaptırılır.          
  1. b. Projenin tasarım hesaplarında, ülkemizde yürürlükte olan TÜRK STANDARTLARI ve 2007 yılında yürürlüğe gitmiş olan Afet bölgelerinde yapılacak binalar hakkında yönetmelikler kullanılır.
  2. c. Bina temeli projelerde belirtilen nitelikte ve belirtilen sınıfta olup, radye temel olacaktır. Statik projelerde belirtilen teknik uygulamalar aynen uygulanır.
  3. d. Yapı betonarme karkas sisteminde oluşacak olup, projelerde belirtilen demir sınıfı kullanılacak olup nervürlü demir kullanılır.
  4. Betonarme sisteminin oluşmasında konvansiyonel kalıp sistemi kullanılır.
  5. f. Beton sınıfı statik projelerde belirtilen nitelikte olacaktır. Beton dökümleri esnasında standartlara uygun ve tekniğine bağlı kalarak vibrasyon yapılır.
  1. Her beton döküm sonrası yetkili yapı denetimler tarafından beton ve demir numuneleri alınıp, laboratuvar ortamında test edilecektir. Tüm alınan raporlar işveren tarafına birer nüsha olarak sunulur.
  1. Radye temel öncesi grobeton üzerine, ve perde betona bohçala nacak biçimde Su izolasyonu uygulanıp, mutlaka projesi ve şartnamesine uygun yapılacak ve birim fiyat tarifinde belirtildiği gibi su testi yapılarak tecrit tutanağı düzenlenir.

ı. Pis su ve atıkların toplanması için Logar yapılacak ve kent kanalizasyon sistemine bağlanır. Bu yapılacak alt yapı sisteminde proje baz alınır.

İ. Kapalı otopark üstleri suya karşı koruyucu malzeme ile izolasyonu sağlanana kadar izole edilir. Bina etrafında en alt temel kotunda olmak üzere DRENFLEX ile drenaj edilip tekniğine uygun biçimde örtülecektir. Kullanılacak malzemenin TSE uygunluğu esastır.

Döşemelerde asmolen kullanılır.

  1. j. Bina dış duvarları TSE belgeli ısı yalıtım yönetmeliğine uygun biçimde ve projede belirtilen ebatlarda İZOTUĞLA örülür. Projenin uygun gördüğü mahallerde PROJE detayları göz önüne alınır.

Hafif, gözenekli ama aynı zamanda yüksek basınca dayanıklı bu yapı malzemesi; çok kolay işlenebilir olduğundan, istenilen her türlü geometrik şekil verilebilir, yaygın duvarları ısı yalıtım plağı, asmolen blokları olarak hastane, ticari, endüstriyel, turistik, resmi ve özel her türlü yapılanmada güvenlikle ve rahatlıkla kullanılır.

2.BİNANIN ESTETİK TARİFİ VE MALZEMESİ

  1. Bina iç mahalleri ve dış cepheler teknik şartnameye uygun olarak en az 250 doz çimento esaslı sıva ile sıvanır. Binalarda kireçli sıva kullanımının nefes alan yapılar yaratacağı unutulmamalıdır. Duvarların, yazın serin kışın ise sıcak olmasını sağladığı gibi sıva dökülmelerini de ortadan kaldırır. Sıvanın dengesiz prizleşmelerinden kaynaklanan çatlakları (rötre) kireç kalsiyum karbonlaşması sayesinde doldurarak suyun bu çatlaklara sızıp don olayı deformasyonu oluşturmasını önler. Sıvadaki kireç duvarın kendi kendisini onarmasını sağlar.(karbonat sertleşmesi) 

 

  1. b. Binanın dış cephesi mantolama gerekli bölümlerde en az 300 doz çimento takviyeli ve mantolama teknik şartnameye uygun biçimde uygulanır. Bu uygulama yapılırken Kimyasal sıvada izolasyon malzemesinde TSE standartlarına uygun malzeme kullanılır. Kullanılacak file ağırlığı 110 graam / m2 olacak ve TSE olması esastır. Mimari projeye uygun olarak DEKORATİF DIŞ CEPHE MALZEMELERİ UYGULAMALARI gibi BİNA ESTETİĞİNİ ÖN PLANA ÇIKARAN malzemeler kullanılarak kompozisyon tamamlanır.           
  2. c. Dış cephe mimari çözüm aşamasında en az 3 değişik örnek çalışma yapılıp işverene sunulur. İşveren veya işveren tarafından belirlenen temsil heyetinin onayı ile cephe tasarımının onayı alınır. Bu çözüm örnekleri projede belirtilen esaslar dâhilinde yapılır. Ekstra dış cephe çözümlerindeki fiyat aralığı işverene aittir. Onay 15 İŞ GÜNÜ sonunda uygulamaya başlanması ile birlikte sonrasında değişiklik yapılamaz.
  3. d. Dış cephe kaplama malzemelerinin dış ortamlardan iklim farklılıklarından etkilenmeyen ve kendi kendini temizleme özelliğine sahip malzemeler olacaktır. Bu durumda çözüm olarak sunulmuş ürünlerin TSE garantisinde ve çevreci olması esas alınır.
  4. Projede bulunan Fransız tipi balkon korkuluk çözümleri cephe estetiğine göre seçilecektir. Alüminyum korkuluk ve alüminyum bölmeler olarak model seçilir. Ara bölmelerdeki cam seçeneği sunumumuza dâhil edilmemiştir. İşveren veya işveren heyetinin korkuluk aralarında cam seperatör seçeneği aradaki fiyat farkından yüklenici sorumlu olamaz.
  5. f. Bina giriş hol ve giriş duvar kaplamaları mimari projede belirtilen ve sözleşme birim fiyatla belirtilen ürün için en az 3 farklı seçenek sunulacaktır. Bina içi ana Giriş duvarları mermer, dekoratif sıva ve boya veya ahşap kaplanması uygun seçeneklerdir. İşveren tarafından onaylanan malzemeler kullanılır. Bina estetiği düşünülerek girişe konulacak aksesuarlar ( ayna vs.)mimaride belirtilen ölçü ve niteliklerde olacaktır. Proje harici mimari detay, süsleme, heykel vs. ve buna benzer ekstra malzemelerin detaylandırılması sözleşme kapsamında olamaz
  6. g. Bina girişi ve önü aydınlatmasında proje bilgileri esas alınıp, yine kullanılacak aydınlatma armatürlerinin ( niteliği, sözleşmede belirtilen malzemelerden ( VİKO MERİDYEN SERİSİ) seçilip kullanılır.
  7. h. Bina giriş holünde her daireye ait posta kutuları konulacaktır. bina adının belirtildiği tabela konulacaktır. Bina adı ******* olacaktır.

3.MERDİVENLER

  1. Merdivenler ve sahanlıklara DENİZLİ traverten BURDUR BEJİ veya AMASYA BEJİ mermer döşenecektir. Merdiven korkulukları alüminyum olacaktır. Sahanlık ve merdiven kenarlarında mermer süpürgelik kaplanacaktır. Her katta asansör kapı kenarları belirtilen mermer ve SÖZLEŞMEDE niteliği belirtilen benzeri malzeme ile kaplanacaktır. Kaplanacak malzemenin cinsi ve niteliği birim fiyatta belirtilen malzeme standardından, işveren heyeti tarafından seçilerek uygulanır. Standardın dışındaki seçeneklerde fiyat farkları işveren tarafından karşılanır.
  2. b. Projede belirtilen genel aydınlatma dışında bina girişleri ve katlarda lamba sensoru kullanılır.
  3. Bütün merdiven boşluğundaki tavanlar ve duvarlar sıvanıp macunlanacaktır. Boyaya uygun hale getirilen tavan ve duvar yüzeyleri işveren heyetinin seçeceği renk ile TSE belgeli su bazlı FİLLİ BOYA, DYO marka boya ile boyanır. Cam tekstil kaplamaları nemi çekmeme ve duvarların nefes almasını sağlayan özelliği ile nem ve küf üremesine engel olarak sağlıklı ortamların oluşmasını sağlar.
  1. d. Merdiven boşluğunda kullanılacak bütün aydınlatma armatür ve aksesuarlar sözleşmede belirtilen niteliklere uygun olarak VİKO MARKA kullanılması uygun olacaktır.

Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” içerisinde yer almakta  ve sektörünün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı ilk AR-GE Merkezidir. Ayrıca  ISO 9001 Kalite Yönetim, ISO 14001 Çevre Yönetim, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemlerine sahiptir.

ASANSÖR NİTELİKLERİ

Teknik şartnamede ve birim fiyat çizelgesinde belirtilen asansör nitelikleri aşağıda sıralanmıştır. Motor TSEK belgeli olup, COHEN GROUP ASTES marka kademesiz hızlı olacaktır.

a.Binanızın tasarımında size güç sağlayan araçlarla sizi yolun her adımında destekliyoruz. İlk tasarım aşamasından, kuruluma ve devir ve bakıma kadar, güvenlik, maliyet etkinlik ve diğer faaliyetlerin minimum düzeyde rahatsız edilmesi konularına dikkat ederek sorunsuz ve profesyonel bir süreç sağlıyoruz.

  1. b. Asansörlerde titreşimsiz hareket rayların pürüzsüz bir yüzeye sahip oluşu ve ek yerlerinin muntazamlığı ile sağlanır. Bu nedenle asansör rayları otomatik vargel tezgâhlarında işlenerek yüzey kalibrasyonundan geçirilip taşlanır.

Buna göre tesisatımızda kullanılacak kabin rayları 70 x 65 x 9 ve ağırlık rayları 50 x 50 x 5 ebatlarında TSEK belgeli Türkeli mamulü olacaktır.

  1. Kapılar 1.5mm saçtan çift cidarlı, iskeleti içten destekli ve ölçüleri TSE normlarına uygun olacaktır. Tam otomatik kapılarda güvenlik çift emniyetli kilit ve telli camla sağlanacaktır.

Kat kapısı ölçüleri ve tipi: 700 x 2000 otomatik kapı.

Kabin kapısı ölçüleri ve tipi : 750 x 2000 kriket kapı

Kapı kaplaması: Elektrostatik boya

  1. d. Kabinin içinde; elektrik kesilmeleri veya kabinin herhangi bir nedenle kat arasında kalması durumunda şehir şebekesinden bağımsız bir aküyle beslenen ve içeride paniğe kapılmayı önleyecek loş bir ışık ve alarm tertibatı ile haberleşme ünitesi mevcuttur.
  2. e. Asansörler en az çift hızlı, sessiz çalışan emniyet kapılı olacak ve mutlaka TSE, ISO VE CE belgeli garantili motor ve aksamı ile bölgede servis sistemi bulunan bir marka seçilebilir.

f Asansörlere jeneratör tesisatı yapılacaktır.

  1. Asansör kabinleri paslanmaz çelik ve lüks laminat kaplamalı ve aynalı ithal kabin kullanılacaktır.

 

ÇATI NİTELİKLERİ

  1. a. Bina çatısı yüksek mukavemetli yüke ve neme dayanıklı TSE belgeli yonga levhalar ile kaplanacaktır. (OSB 12 mm kalınlık)
  2. b. Bina çatısı projede belirtilen ölçülerde EPS ( 22 dns ve 5 cm kalınlığında ) levhalar ile ısı yalıtımı sağlanacaktır.
  3. c. Bina çatı kaplaması polyester keçe taşıyıcılı su yalıtım malzemesi polyester keçe taşıyıcı (pp 3000) iki kat kaplanacaktır. Bu uygulama tekniğine uygun biçimde yapılacak olup, test edildikten sonra kaplama yapılacaktır.
  4. d. Dere ve baca kenarları 12 numara çinko ve alüminyum folyolu su yalıtım malzemesi ile kaplanarak su izolasyonu sağlanacaktır.
  5. e. Çatının su tahliyesinde gizli dere imalatları çatı kaplama esnasında düzenlenir.
  6. f. Çatıda dereler yardımı ile toplanan yağmur suyu yine projede belirtilen yerden ses geçirmez PVC boru sistemi ile yağmur suyu boruları montajı yapılacaktır.

g Çatıdaki havalandırma bacaları projede gösterildiği yerlere konulacaktır.

  1. h. Çatı kaplama örtüsü olarak Marsilya kiremidi kullanılacak olup bütün çatı malzemesi TSE olmasına itina edilir.

ISI VE SES YALITIMI VE ISITMA SİSTEMLERİ

Binanın ısıtmasında doğalgaz kullanılacaktır. Gerekli ebatlarda ve doğalgaz projesinde belirtilen ölçülerde her mekâna DEMİRDÖKÜM  panel radyatörler monte edilecektir.

  1. Yetkili doğalgaz firmasının onaylı projesine göre imalat yapılacaktır.
  2. Tüm boru çapları hesapları TS 7363 E göre yapılacaktır. Tesisatlar binanın taşıyıcı sistemlerinden (Kiriş, kolon, taşıyıcı perde beton vb.) geçmeyecek ve bunlara zarar vermeyecektir.
  3. c. Sıva üstü hatlar duvarlara plastik ve çelik dübelli kelepçelerle montajı yapılacaktır.
  4. d. Her iç tesisatta, sayaçlardan ve gaz yakma cihazlarından önce kapama vanası bulunacaktır. Vanalar TS 9809’a uygun küresel vana olacaktır.
  1. e. Binalarda CE belgesi olmayan gaz alarm cihazları kullanılmayacaktır
  2. f. WC, banyo gibi ıslak mahallerden geçen boru tesisatları gaz açımından sonra korozyona karşı korunmak amacıyla, antipas ve yağlı boya ile çift kat boyanacaktır.

g.Isıtma sistemi merkezi kolektörden radyatörlere döşenme işlemi zemin kaplaması altından polipropilen oksijen bariyerli FIRAT BORU markalı borularla sağlanacaktır.

  1. h. Radyatörler PKKP 60 cm olup, DEMİRDÖKÜM PLUS marka olacaktır.

ı. Kullanılacak vanalar DEMİRDÖKÜM marka olacaktır.

  1. Doğalgaz projesinde hesaplanmış enerji değerlerine bağlı olarak DEMİRDÖKÜM, E.C.A kombi kullanılacaktır.
  2. k. Isı kaybını önlemek amacı ile dış cephe yalıtımında tekniğine uygun döşenmiş alev almaz yanmaz sınıf değerinde TSE onaylı EXTRUDE POLİSTREN LEVHALAR kullanılacaktır. Komşu daire veya bitişik nizam dairelerde ise çift duvar örülüp arası yüksek yoğunluklu ısı ve ses yalıtım levhaları ile doldurulacaktır.

7.DIŞ CEPHE DOĞRAMA NİTELİKLERİ

  1. Dış cephe pencere sistemleri PİMAPEN VEYA FIRATPEN olarak kullanılacak olup, PİYASADA BULUNAN ET KALINLIĞI KALIN SERİLERİ uygulanacaktır. Kullanılacak ürün 4 VEYA 5 odacıklıdır. Enerji tasarrufu % 50 dır.
  2. Doğramalarda kullanılacak aksesuarların tümü TSE garantili olup FIRATPEN VEYA PİMAPEN garantisi altındadır.
  3. c. Bütün camlar ısıcam olup, TSE kalitesinde ISICAM KONFOR OLUP, 4mm cam, 12 mm boşluk ve 4 mm cam olarak kullanılacaktır.
  4. d. Kullanılacak ürün İÇ / DIŞ BEYAZ renklidir.
  5. e. Kullanılan mermer AFYON veya MUĞLA mermeri olup 3 cm kalınlığında olacaktır.
  6. Bütün doğramalar 3 yön pervazlıdır.
  7. g. Kanatlarda FIRATPEN güvencesindeki çift açılım aksesuarları mevcuttur.
  8. h. Kullanılan conta renkleri açık gri olup FIRATPEN VEYA PİMAPEN garantisi altındadır.

ı. PVC profilin içindeki destek sacı daldırma galvaniz ve minimum 1.5mm kalınlığında olacaktır. Uzun kanatlarda ilave destek saçı profili kullanılacaktır.

  1. i. Balkon kapıları kilitli olacaktır. Modelleri mimariye uyumlu şekilde tasarlanacak ve cephe görüntümüze zarar vermemesine özen gösterilecektir. İzolasyonlar (SİLİKON VS.) sadece dıştan uygulanacaktır.

8.SICAK/SOĞUK VE ATIK SU SİSTEM NİTELİKLERİ

  1. a. Bina genelinde FIRAT BORU kullanılacaktır. Buna bağlı olarak kullanılacak yardımcı tesisat malzemelerinde FIRAT BORU olacaktır.
  1. b. Daire içi mutfak, banyo, çamaşır odası, ebeveyn banyosu ve wc de sıcak su tesisatı mevcuttur.
  1. c. Bütün atık su tesisatı projesine uygun ölçülerde olup, FIRAT BORU kullanılacaktır.
  1. Bütün su saatleri E.C.A MARKA olacak olup, her bağımsız bölüm ve ortak mahallerin su sayaç aboneliği ayrı ayrı oluşturulacaktır.

e Tesisat bitiminde kullanılacak bütün armatür ve bataryalar sözleşme esaslarında yazan E.C.A marka ……….modeli olacaktır. Buna bağlı olarak yardımcı montaj malzemeleri de bu ürün yelpazesinden seçilecektir.

  1. f. Daire içinde kullanılacak bütün makinelerin sıcak ve soğuk suyu projesine ve kullanım detaylarına göre yapılacaktır.

ELEKTRİK TESİSATI TANIMI

  1. a. Bütün tesisat kablo boruları alev tutmaz yanmaz nitelikte olacaktır.
  2. b. Tesisatlar da priz devreleri 2.5mm2 NYA ÖZNUR KABLO veya HES markalı ISO 9001-TSE-CE olacaktır.
  3. c. Fırın için 4 mm2 kesitli NYA KABLO, klima tesisatlarında ise sigorta panelinden harici hat çekilerek bağımsız tesisat uygulanacaktır.
  4. d. Bütün sortiler ayrı ayrı sigortalandırılarak bağımsız hat çekilecektir.
  5. e. Tüm prizler topraklıdır.
  6. f. Daire sigortaları projede belirtilen amper değerinde olacak ve SİEMENS marka olacaktır.
  1. g. Ana tabloda her daire için SİEMENS 40 A kaçak akım rölesi kullanılacaktır.
  2. h. Her odaya en az isteğe bağlı 2 priz, salonda en az 4 priz ıslak mahallerde proje esaslarına göre ve ihtiyaca göre en az 3 priz ve mutfakta ortalama 8 adet priz yapılacaktır. Bu adetler daire sahiplerinin ihtiyaçlarına göre sözleşmeye bağlı kalmadan değişebilir.

ı. Elektrik priz ve anahtarlar VİKO KARDELEN  markadır.

  1. i. Temel topraklamasında, 30 mm x 3,5 mm boyutlarında galvanizli çelik şerit veya 10 mm çapında yuvarlak galvanizli çelik çubuk kullanılacaktır.
  2. j. Saatler TEKSAN marka olup, binada uygun bulunan yerde panoda toplanacaktır.
  3. k. Bina girişine elektrik akımını düzenleyen yüksek voltajı önleyen, regüle eden trimbox vb. düzenleyici sistem elemanları kullanılacaktır.
  4. l. Her bağımsız bölüm ile ortak mekanlara ait elektrik saatleri ve abonelikleri ayrı ayrı oluşturulacaktır.

10 TV TESİSATI NİTELİKLERİ

  1. Dairede bütün odalara ve mutfağa bir, salon a 2 adet tv prizi kullanılacaktır.
  1. b. Daire içinde kullanılan bütün prizlerden kablolu yayın veya çatı anteni vasıtasıyla yayın almak mümkün olacaktır.
  2. c. Alınan yayınlar için yeterli sayıda çanak anten takılacak olup, her daireye 3 hat çekilecektir.
  1. d. Bütün daireler için dijital yayın için gerekli tesisat çekilecektir.
  1. e. TÜRK TELEKOM, DİGİTURK, SUPERONLİNE gibi binaya bağlanabilecek kablolu sistemlerin tüm gerekli alt yapı tesisatları sağlanacaktır.
  1. f. Her dairede fiber optik kablolu ADSL altyapı tesisatı tesis edilecektir.
  1. g. Görüntülü ziyaretçi bildirme ve güvenlik sistemiyle evdeki televizyonlara bağlı kameralarla çevreyi izleme imkanı sağlanacaktır.
  1. h. Kullanılacak bütün tesisat malzemeleri TSE tarafından onaylı malzemeler olacaktır.